TCM Lover

Stappen op het levenspad: een gids naar innerlijke balans en genezing – Deel II

Emoties hebben een specifiek effect op de Qi. Woede laat bijvoorbeeld de Qi stijgen, zorgen maken verstrikt de Qi en angst laat de Qi dalen. De meeste emoties kunnen stagnaties veroorzaken en op deze manier pijn veroorzaken. Deze pijn kan zowel fysiek als emotioneel van aard zijn.

Wat doe jij als behandelaar met pijn?
Behandelen volgens het behandelprincipe, maar zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden?


RESPECTEER DE PIJN

Als het op pijn aankomt, is het de perceptie van de cliënt waar het om gaat. Wij, als behandelaar, kunnen niet beslissen wat voor soort pijn het lijden bij de cliënt veroorzaakt. Evenmin mogen we beslissen of de pijn “echt” is of niet. Alle pijn is reëel voor de cliënt die eraan lijdt. 

Je kunt jouw therapie toepassen en de pijn onderzoeken en bepalen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Je vraagt naar het soort pijn, wanneer de pijn aanwezig is en bijvoorbeeld de locatie van de pijn. Je kan ook een lichamelijk onderzoek doen en doorvragen naar de ziekte geschiedenis van de cliënt, maar je kunt niet beslissen hoe pijnlijk het is voor de cliënt. 

Het is onverstandig om de pijn van één persoon te vergelijken met die van een ander. Iedereen heeft een andere tolerantie voor pijn, een andere pijngrens . De pijn kun je als een soort boodschapper zien. Het is een manier waarop de psyche de cliënt (en jou) probeert te vertellen dat er iets mis is met het lichaam van de cliënt.

Je kunt de cliënt leren om zijn manier van omgaan met de pijn te veranderen, waardoor deze een groter mentaal evenwicht en meer veerkracht ontwikkelt tijdens moeilijke momenten. Het zou namelijk kunnen zijn dat de cliënt een soort rouwproces doormaakt omdat hij niet meer kan doen wat hij vroeger deed en dat dit ook een bijdrage levert aan de pijnbeleving.
Daarnaast is er ook pijn welke is ontstaan door een pijnlijke val van bijvoorbeeld een fiets waarbij het wellicht minder zinnig is ‘de diepte’ in te gaan.

Bij pijn is het behandelprincipe: de pijn oplossen en Shen kalmeren. 
Wat kun je aan de pijn doen, naast je behandelprincipe?
Mijn advies is om te kijken of de cliënt contact kan maken met zijn pijn (en de eventuele boodschap) en daar bijvoorbeeld met zijn adem naar toe kan gaan. Hierdoor opent de cliënt de kans om dichter bij zichzelf te komen.
Het gevolg hiervan kan zijn dat de pijn vermindert of dat er inzicht komt bij de cliënt.HET ENIGE VERSCHIL TUSSEN FYSIEKE EN EMOTIONELE PIJN IS HET BEWUSTZIJN EN DE COPINGSTIJL VAN DE PATIËNT

Copingstijl is de manier hoe je met pijn en stress omgaat.
Als het op pijn aankomt, hebben cliënten een wisselend bewustzijn over hun pijn en de aard ervan. Het kan een hele uitdaging zijn om fysieke pijn te onderscheiden van emotionele pijn, voornamelijk vanwege twee dingen. Het eerste is dat emotionele problemen fysieke symptomen kunnen veroorzaken en dat cliënten zich misschien niet bewust zijn van de emotionele oorzaak. Ze hebben de emotie misschien onbewust gesomatiseerd (weggestopt in het lichaam) zodat ze deze niet meer hoeven te voelen, en het resultaat is fysieke pijn.

Het tweede is dat sommige soorten fysieke pijn emotioneel lijden kunnen veroorzaken. Sommige cliënten hebben wellicht ‘geleerd’ om met de fysieke pijn te leven, maar als de fysieke pijn blijft, kunnen ze problemen hebben met de emotionele gevolgen van de fysieke pijn. Dit soort pijn reageert niet goed op medicatie als pijnstillers, maar kan juist worden verlicht door het emotionele probleem te behandelen. Dit is een van de redenen dat pijnbestrijdingsartsen vaak kalmeringsmedicijnen voorschrijven wanneer  pijnstillers niet werken.

ERKEN DAT WEERSTAND EEN COMBINATIE IS VAN DE MENSELIJKE NATUUR EN GELEERD GEDRAG

Over het algemeen kiezen mensen er niet voor om zich te verzetten tegen behandeling of genezing. Ze kiezen er niet voor om ongezond gedrag voort te zetten omdat ze niet beter willen worden. Ze willen beter worden, maar ze zitten vast in aangeleerde reacties van overleven. En vaak zijn de cliënten zich dat niet meer bewust. Zij hebben in de loop van de tijd gewenningsgedrag aangeleerd of ontwikkeld dat heeft gewerkt om het leven draaiende te houden. Dat is logisch en begrijpbaar, en hoewel het de genezing kan belemmeren, heeft het een doel gediend. Deze situatie is echter op een gegeven moment niet meer draagbaar voor de cliënt. En dat is het moment waarop bij jou de telefoon gaat.

Je las een blog van ons – TCM Lover
Reageren mag altijd door ons een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op onze website:

Onze diensten:

  • Diagnose abonnement  Een jaar lang gaan we je begeleiden bij het aanleren van en het verdiepen in het diagnose-proces.
  • Premium abonnement Elke maand gaan we dieper in op onderliggende theorie van een specifiek thema/onderwerp binnen de Chinese geneeskunde. We bespreken hoe deze toe te passen in de praktijk.
  • Cursus aanbod – Webinars, opnames en onze hoofdprogramma’s.
loading gif

Beschikbare coupon

X