Overvloedig zweten
TCM Lover

Overvloedig zweten, grote dorst, constipatie, pijn in de buik en een krachtige overvloeiende pols kunnen een oorzaak hebben in de dikke darm.

Dit artikel gaat over de dikke darm en de verhoging van temperatuur in de namiddag

Graag leg ik eerste de functionaliteit van de dikke darm uit. 

De belangrijkste functie van de Dikke Darm is het ontvangen van voedsel van de Dunne Darm, de vloeistoffen te absorberen en de ontlasting uit te scheiden.

De Dikke Darm kan aangevallen worden door externe Koude wat een plotselinge buikpijn veroorzaakt, diarree met pijn, heldere urine en een koudegevoel. De Dikke Darm kan net als de baarmoeder en de Maag rechtstreeks aangevallen worden door externe Koude.  Er zal geen of lichte koorts zijn omdat de Kou de Wei Qi blokkeert.

Bekeken vanuit de 6 divisies

Volgens de 6 divisies kan er hoge koorts optreden bij een pathologie van de Yang Ming meridianen en organen . De pathogeen zit dan nog in de meridiaan of orgaan en veroorzaakt hoge koorts, veel transpiratie, dorst en een grote overvloeiende pols.

De Hitte kan ook zich op Orgaanniveau manifesteren. Er is dan hoge koorts in de namiddag, veel transpiratie, constipatie (deze is niet aanwezig bij meridiaan niveau!), dorst, volheidsgevoel in de buik die verergert door druk en de pols zal vol en diep zijn.

De constipatie op Orgaanniveau ontstaat doordat er een Hitte exces aanwezig is in het orgaan de Dikke Darm. Deze Hitte heeft de neiging de Vloeistoffen te verbruiken en zodoende het lichaam uit te drogen met symptomen als droge ontlasting met als gevolg constipatie, een branderig gevoel aan de anus, weinig donkere urine en de tong zal een geel dik tongbeslag hebben.

Uitdroging van vloeistoffen

De Dikke Darm is nauw gerelateerd aan de Maag , samen vormen deze twee Organen Yang Ming. Yang Ming heeft een overvloed aan Qi en Bloed en daardoor een sterke afweer Qi. Het gevolg is als een pathogeen de Yang Ming Organen binnentreedt dit een hoge koorts geeft, overvloedig zweten, grote dorst, constipatie, pijn in de buik en een krachtige overvloeiende pols en andere exces symptomen.Door de Hitte krijg je uitdroging van Vloeistoffen met als gevolg een droge stoelgang op orgaanniveau en andere uitdrogingen waardoor er nog meer stagnatie ontstaat en er nog meer Hitte ontstaat.

Hoe ontstaat nu deze verhoging van temperatuur in de namiddag?

De Dikke Darm orgaanklok tijd is toch van 5.00-7.00?

Volgens de Shang Han Lun is de tijd 15:00-17:00  de warmste tijd van de dag en de Yang Ming Qi zijn top bereikt…dus een andere uitleg dan die van de orgaanklok.

De Yang Qi is op dit tijdstip overvloedig en gaat het gevecht aan met de Hitte pathogeen en geeft daardoor nog meer verhoging van de temperatuur.

De al aanwezige Hitte pathogeen  kan rechtstreeks Yang Ming binnengekomen zijn of een pathogeen kan getransformeerd zijn in Hitte.

Je las een blog van ons – TCM Lover
Reageren mag altijd door ons een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op onze website:

Onze diensten:

  • Diagnose abonnement  Een jaar lang gaan we je begeleiden bij het aanleren van en het verdiepen in het diagnose-proces.
  • Premium abonnement Elke maand gaan we dieper in op onderliggende theorie van een specifiek thema/onderwerp binnen de Chinese geneeskunde. We bespreken hoe deze toe te passen in de praktijk.
  • Cursus aanbod – Webinars, opnames en onze hoofdprogramma’s.
loading gif

Beschikbare coupon

X